Thursday 22 November 2012

Bobotie ja muud toidud

Enne Kaplinna tulemist ütles mulle Sirly: "Õpi siis süüa tegema!". Heh, mismõttes? Täpsustas aga kohe, et "Aafrikapäraseid toite loomulikult". See seik meenus mulle kui sain valmis oma esimese bobotie, mis on üks traditsioonilistest Lõuna-Aafrika toitudest. See on munakattega kaetud hakklihavorm, veidi vürtsikas. Minu oma aga miskipärast eriti vürtsikas ei tulnud, kuigi viskasin igast vürtsi sekka. Ühesõnaga pean veel harjutama enne kui Sirlyle pakun :)

Lõuna-Aafrika köök on väga mitmekesine, mõjutatud erinevatest kultuuridest ning koloniaalajastust, mis tähendab mõjutusi Hollandi, Saksa, Prantsuse, Inglise, Indoneesia, Mosambiigi, Malaisia ja India köögist. Palju on aasiapäraseid toite - India mõjutustega karrid ning Indoneesiapärased road (Hollandi koloniaalajast). Durbanis, kus on palju Indialasi, süüakse bunny chow'sid, mis on tühjaks roogitud saia sees serveeritav karri. Vaesemates piirkondades süüakse aga maisiputru jm mille tooraineid saab ise kasvatada. Proovisime siis kord seda pap-i, mis on kohalik maisipuder ja see oli täiesti maitsetu (võikski öelda, et maitses nagu papp). Aga kuna see on väga soodne, siis süüakse seda väga vaestes piirkondades kolm korda päevas. Üldjuhul on Lõuna-Aafrika köök aga väga liharohke. Steigid on siin populaarsed ning loomaliha on ka päris soodne. See on pigem inglastelt üle võetud, nagu ka Fish n Chips. Lisaks süüakse lammast ja jaanalindu, uhkemates restoranides saab proovida ka springbok-i, mis on riigi rahvusloom, ja kudu ning palju muud. Eriti populaarne on biltong ehk kuivatatud liha (hästi õhukesed kuivatatud lihatükid). Mereande süüakse ka, eriti ookeaniäärsetes linnades. Sushi on siin väga soodne ning seetõttu ka populaarne.

Kõige kohalikum kohalik toit võiks öelda on juurviljakarri või kaneeliga maitsestatud juurviljad (kaneeliga maitsestamine on väga lõunaaafrikapärane) ning lihakarri. Aga ka boerewors (grillvorst), sest grillimine on laialt levinud, jm braai liha. Ning loomulikult bobotie.

Magustoiduks peaks kindlasti proovima Malva kooki (Malva pudding), mis on aprikoosimoosiga biksviitkook, serveeritakse vaniljekastme või jäätisega. Malva kook on jällegi pärit Hollandi koloniaalajastust. Muude kohalike maiuste alla kuuluvad veel koeksisters (väga magusad õlis küpsetatud maiused, natuke nagu seajalgade moodi, aga oluliselt magusamad).

Lõuna-Aafrika vikerkaare köögist leiab igaüks kindlasti midagi.

No comments: