Wednesday 25 July 2012

Kool

Jeee.. meil on internet.
Täitsa uskumatu, kui palju saab internetist puudust tunda, kui see sul puudub.

Pärast nädalast jamamist: kontoris käimist, tehnikutega telefoni teel vestlemist, uuesti kontoris käimist ning uuesti tehnikutega telefoni teel vestlemist, olukorra uuesti ja uuesti selgitamist, läksin täna kontorisse lepingut lõpetama. Hetke pärast oli teenindajal teisel pool toru keegi asjapulk, kes palus mult telefoninumbrit ning tegi kogu selle jama, mida me tehnikute abiga nädalaga ära teha ei suutnud telefoni teel korda ehk siis seadistas meie liini nii, et seda kasutada saaksime. Koju jõudes oli meil internet :)

Internet on siin muidugi jube kallis, nagu on ka helistamine. Nelja peale tuleb meie igakuine arve ca 100 EUR. Kui see õnnestunud ei oleks siis oleksime pidanud võtma 3G pulgad (pulk ise 50 EUR ning igakuine laadimine 40 EUR, mis annab 2,5 GB). Õnneks saime aga viimasel minutil odavama variandi tööle. Telefoni laadisin raha juba teist korda peale ehk siis 11 EUR kahe nädalaga, mis Eestis oleks minu kuuarve.

Vaheduseks oli täna päris kuum ilm. See ilm on siin ikka jube vahelduv. Ükspäev käime T-särgiga, teisel päeval tuleb selga panna fliis, jope selle peale ning ikka värised. Ja kui Eestis oleme harjunud, et vähemalt tuppa jõudes saad pealisriided ära võtta, siis siin tahaks neid lausa juurde panna, sest jube niiske ja külm on. Esimesel nädalal olid kuumaveepudelid (need, mis saab magama minnes teki alla kaasa võtta saab, Eestis nii tuntud ei ole, kuid nt Inglismaal kasutatakse aktiivselt) väga asjakohane teema ning minev kaup ;)

Illustreerivad elemendid kah:



Esimene on tehtud ühel hommikul, kui ootasime bussi, mis viiks meid Bastille'i festivalile Frnschhoek'i (ning mis jäi 45 min hiljaks) ning teine Beach Road'i promenaadil, meie majast ca 300 m kaugusel.

Aga kuna postituse pealkiri on kool, siis räägin ka koolist natuke.

Koolis on ka väga külm, sest konditsioneer töötab täiel võimsusel :) tunnis istun kampsuni ja jopega ning välja minnes võtan mõlemad pealt ära.

Kool on kestnud natuke üle nädala. Meil on paralleelselt kaks kursust: Business in Society ja Operations and Information Management, mis mõlemad on päris mahukad ained (üks 6 ja teine 10 EAP). See tähendab, et tööd on vaja väga palju teha. Igaks loenguks peab hunnikutes artikleid ning õpikute peatükke lugema ning seda kontrollitakse veebitestidega, mis tuleb enne igat tundi teha. Ühesõnaga, õppimist on praegu päris palju juba olnud. Lisaks hakkavad varsti tulema ka grupitööd, mis nõuavad veel rohkem pühendumist, kuna mängu tulevad ühise aja leidmise probleemid. Järgmisel nädalal on meil 2 suuremat testi, milleks peame päris mitu päeva valmistuma. Nii, et kui Eestis naudite praegu suvepuhkust ning rannailma, siis siin on põhitegevuseks õppimine. Tunnid algavad kl 8 või 10:45 ning lõppevad 13:10 ning vähemalt üks päev nädalas on vaba. See jätab võimaluse pärastlõunal kuhugi minemiseks või sportimiseks. Siiani oleme pigem tegelenud viimasega.

Lisaks oleme pidanud tegelema õpikuprobleemidega. USB-sse kandideerides oli õppemaksu ja muude tasude juures punkt, et õpikud ostavad kõik üliõpilased ise. Kuna Eestis on ka kohustuslikud õpikud pigem soovituslik punkt, siis ma sellele sel hetkel väga palju tähelepanu ei pööranud (nagu ka kõik teised 21 vahetusüliõpilast), kuid siin selgus, et meil on neid õpikuid ikkagi reaalselt vaja, sest kogu materjal ongi seal. Olgu siis öeldud, et üks õpik maksab ca 50 EUR ning kummagi loengu jaoks on vaja 2 õpikut. Otsustasime neid mitte osta. Osadest õpikutest saame materjale kopeerides kätte, ühe leidsime e-raamatuna netist ning ühe skännnisime sisse.

Ained ise on päris põnevad, õppejõud asjalikud ning klass aktiivne ning tore. Õpime koos kohalike tudengitega, keda on 18 (vahetusüliõpilasi üle 20) ning meid võeti kohalike poolt väga meeldivalt vastu. Väga palju on diskussioone ning case study'sid. Õppemeetod on täitsa asjalik. Aga selleks peab muidugi väga palju iseseisvat tööd tegema ning tunniks eelnevalt valmistuma.

Lisaks eelpool mainitud kahele ainele võtan siin 3 valikainet: Competitive Intelligence, Portfolio Management ning Business in Emerging and Frontier Markets. Valikainete süsteem on siin veider, kuna kõik kolm on mahutatud ühele nädalale novembri keskel. Kuid mis siin ikka viriseda, sest kuna 2 esimest ainet lõppevad septembri lõpus, siis jätab see meile ligi 40 vaba päeva (JEP!!). Seetõttu me väga muserdunud nende vihmaste ja külmade ilmade tõttu või selle tohutu õppimise all polegi, sest nii kui ilmad väga meeldivaks hakkavad minema, algab meil puhkus :)

No comments: