Sunday 16 September 2012

Kaplinn on värviline

Järgmisel pühapäeval joostakse Kaplinnas maratoni. Kuna olen siis veel siin ja mitte oma puhkust nautimas, siis lähen ka jooksma, aga kõigest 10 km. Maratoni algus on 6.30, siis kui päike tõuseb. See on täiesti mõistetav, sest lõppude lõpuks on ka Kaplinnas kuumaks läinud.

Tulin just jooksmast. Sättisin küll nii, et vahetult pärast päikeseloojangut tagasi jõuaks (pimedas ei taha siin joosta ja pimedaks läheb suht kohe pärast loojangut), kuid ikka oli nii kuum, et täitsa raske oli kohe mu tavapärane ring. Keeruliseks tegid jooksmise ka kõik need sajad tuhanded inimesed, kes täna perede ja sõpradega mere äärde olid tulnud, et seda kaua oodatud kuumust nautida. No kohe tõesti ei saanud joosta täna.

Jooksmas käies tekib alati väga palju erinevaid mõtteid, kuid blogimise ajaks on need loomulikult juba ununenud. Nt mõtlen alati, et kas kõik need valged inimesed, kes minuga jooksurada jagavad, elavad Kaplinnas või on need ühed väga sportlikud turistid. Kui nad afrikaani keeles (mis on suhteliselt hollandi keele sarnane) räägivad, siis pole kahtlustki, kuid paljud neist suhtlevad inglise keeles ning siis tekivad küll sellised mõtted. Loomulikult, ma jooksen ju Sea Point'i promenaadil ning Camps Bay's, mis on väga turistilikud kohad ning eelkõige ongi siinkandis väga palju valgeid. Kuid Kaplinn on värviline! Ja sõnale kapetoonlane ei ole mina suutnud veel selget pilti taha saada.

LAV-s on muidugi palju välismaalasi, kes on siia elama tulnud, nt iirlane Frank, keda ühe päikeseloojangu ajal Sea Point'i promenaadil kohtasime. Tema peab Kaplinnas agulilaste kooli. Kui Charlotte uuris, et miks just Kaplinn, oli vastus lihtne: "Look around!" (see oli tõesti fantastiliselt kuum ja ilus õhtu ning rohkem meil küsimusi sel teemal ei olnud).

Koolis on meil nii valgeid kui musti kursusekaaslasi (enam-vähem fifty-fifty, võib-olla valgeid veidi rohkem).

Sellegipoolest on enamus, ca 80% LAV-lastest, mustad ning ülejäänutest moodustavad suurema osa afrikaani keelt rääkivad hollandi maadeavastajate järeltulijad ning asiaadid (peamiselt indialased).

Lisaks eelpool nimetatule on siin ka väga palju inglise meresõitjate järeltulijaid (nt Hout Bay's kontserdil käies oli kohalike suhtluskeel inglise ja mitte afrikaani) ning hiinlasi (eriti Sea Point'i põhitänav on nende ärisid täis).

Inglise keelega siin aga probleemi pole, sest see on kultuuridevaheline suhtluskeel (küll aga mitte emakeel, kohalikud õpivad inglise keelt koolis nagu meiegi).


No comments: