Saturday 27 October 2012

Märt Kaplinnas: Hop-on-Hop-off buss ja Constantia veiniistandused

Pühapäeva hommikut alustasime Hop-on-Hop-off bussituuriga Sea Point'ist läbi Waterfront'i ja kesklinna Constantia'sse. Hop-on-Hop-off buss on siin päris populaarne. Sõidab kaks liini: punane keskendub kesklinna vaatamisväärsustele, sinisega lisandub Constantia, Kirstenbosch ja Hout Bay.

Meie tegime sinise liini, sest plaan oli minna kohalikke veine maitsma. Kuigi buss sõidab mööda Kirstenbosch'i aedadest ja läbi Constantia veiniistanduste, läheb nende kahe ühele päevale mahutamisega minu meelest kitsaks, sest mõlemas kohas tahaks ju nautida ka mitte lihtsalt läbi joosta. Aga samas kui alustada hommikul varakult, siis ehk jõuab ka.


Constantias maha minnes tuleb oodata veel eraldi bussi, mis sõidab kolme veiniistanduse vahel: Beau Constantia, Groot Constantia ja Eagle's Nest.


Alustasime Beau Constantia'ga. Meid ootas väga modernse kujundusega lihtne väike ruum, vaadetega viinamarjaväljade poole, mis mööda mägede seinu üles kõrguvad.



Veinimaitsmised (wine tastings) on siin suhteliselt populaarsed ja veiniistandusi on palju. Tavaline taks on 30-50 randi 3-5 veini maistmise eest. Beau Constantia veinid olid noored, kõik 2012.aasta omad. Kõige rohkem meeldis Pas de Nom Red, mille hiljem ka kaasa ostsime.

Järgmine peatus oli Groot Constantia, mis on Constantia vanim istandus. Seal alustasime tuuriga veinikeldrites. Nimi viitab veine täis keldritele, tegelikult aga tutvustati meile hoopis veinitegemise protsessi ehk siis kuidas jõuab punane viinamari pudelisse ja kuidas valge, kuidas tehakse rosé'd ja millised vaadid on kõige paremad.


Saime teada, et punase värvuse annab veinile tema kest ja mitte sisemus. Rosé tegemiseks hoitakse kesti ainult natukene veiniga koos, et õrnroosa värvus joogile anda. Valge veini puhas värvus saadakse aga kemikaalide abil, mis sette alla suruvad ning seejärel saab selge veini pudelisse panna. Kääritamise protsessis on temperatuur punase puhul veidi kõrgem kui valge puhul. Vaate on kolme erinevat sorti - prantsuse, ungari ja ameerika omad. Suitsuse, šokolaadise vmt maitse annab veinile just vaat, milles seda hoitakse. Ühte vaati saab kasutada kolm korda, pärast seda müüakse edasi viskitegijatele. Mida rohkem kasutad, seda rohkem lauavein välja tuleb :) Esimese kasutusega saad kõige rohkem tammehõngu juurde.

Pärast seda liikusime edasi veini maitsmise tuppa, kus meid ootasid ees juba reastatud ja välja valatud veinid, küpsised, veekann ning süljetops.



Sommeljee näitas ette, kuidas veini maitstakse, tutvustas veini ja nii me need 2 valget, 2 punast ja ühe dessertveini läbi proovisime. Lemmikuks oli vist Shiraz, aga ausalt need veinid hakkavad juba kõik sassi minema.

Seejärel sai kell 16:30 ning pärast seda on istandused Constantias kinni ja nii me Eagle's Nest'i ei jõudnudki. Tuurid olid aga vahvad ja Constantia kaunis ning otsustasime kindlasti ka Stellenbosch'i piirkonda sealseid veine proovima minna.

Liikusime tagasi Hop-on-Hop-off bussile, mis meid läbi Hout Bay mööda Atlandi äärt tagasi Sea Point'i viis. Teele jäi 12 apostli'i nimeline mäeahelik, mida mööda pilved "alla voolasid". Fantastiline vaatepilt, nad lihtsalt võtavad mäe enda omaks.








No comments: