Saturday 28 July 2012

Pingviinid ja Old Buiscuit Mill Market

Meil on praegu esimene pikem nädalavahetus, kus me ei pea tegelema korteri, auto, interneti või muuga. Noh, tegelikult peaks küll õppima, sest järgmisel nädalal on paar suuremat testi, kuid jõuab :) Ilmad on olnud jälle mõnusad ja päikselised. Ei saa öelda, et kuumad, kuid talve kohta vägagi soojad.

Otsustasime minna vaatama kohalikke kaunitare, Aafrika pingviine. Pingviinid pesitsevad Kaplinna lähedal Simon's Town'is Boulders Beach'il. Praegu on neid seal veel suhteliselt vähe, kuid septembris on neid tõesti metsikult palju ning siis tuleb sinna kindlasti tagasi minna. Aafrika pingviinid on pisikesed ning väga nunnud.






Simon's Town asub Cape'i poolsaarel, teel Hea Lootuse Neeme (Cape of Good Hope) poole. Tee sinna on väga maaliline ning me pidime ikka päris mitu korda peatuma, et vaadet nautida.



Enne päikeseloojangut jõudsime veel Muizenberg'i randa, mis on tuntud oma värviliste riietuskabiinide poolest. See on (vist algajate) surfarite lemmikrand, 40km valget liivariba, madalad, kuid pikad lained. Kahjuks armastavad seda randa ka haid ning hairünnakuid on olnud päris palju.


Ükskõik, kuhu sa lähed, igal pool tuleb loomulikult arvestada sellega, et tuleb maksta. Maalilise mägitee, Chapman's Peak'i, läbimiseks tuli maksta 3,3 eurot, pingviinide randa pääsemiseks tuli ka osta pilet, kuid otsustasime seda seekord mitte teha ning nautisime kohtumist veidi ära eksinud pingviinidega kõrvalrannas.

Laupäeva hommikut alustasime hommikusöögiga Old Buiscuit Mill turul. Turg asub Woodstock'i linnaosas, mis on natuke vaesem piirkond, kuid tänu boheemlastele, kes on end samuti seal väga mugavalt sisse seadnud, leidub seal palju pisikesi kunstigaleriisid, nurgataguseid poekesi ning õhkkond on üleüldiselt kuidagi chill :) Seekord me turust kaugemale ei jõudnud, sest seal oli piisavalt palju tegemist ning vaatamist. See ei olnud mitte tavaline turg, vaid tõesti toiduturg, kus leidub kõike ja igast maailma nurgast. Ning see on ülimaitsev. Rahvast on palju ning kõik leiavad omale lemmiktoidu, seejärel haaratakse juurde kohvi või siider maasikatega ning otsitakse pinginurgake päikse käes. Väga lahe oli! Mina otsustasin seekord Braatwursti kasuks ning magustoiduks õunapirukas.

Lisaks hiiglasuurele toidutelgile avastasime end nautimas ka imearmsaid kunstigaleriisid ning disainipoekesi. Kahjuks minu turistiraamat sellest turust ei räägi, kuigi peaks, sest see on tõepoolest külastamist väärt.




Enne koju tagasi tulemist sõitsime üles Table Mountain'i otsa (suur suur mägi Cape Town'is, mille otsa kunagi ka ronime), et lihtsalt nautida korra vaadet. Hiking, cable car jm jääb järgmiseks korraks. Ja see vaade oli imeline.


Tänane päev lõpeb Nate Maingard'si (indie/folk) kontserdiga Hout Bay's.

Wednesday 25 July 2012

Kool

Jeee.. meil on internet.
Täitsa uskumatu, kui palju saab internetist puudust tunda, kui see sul puudub.

Pärast nädalast jamamist: kontoris käimist, tehnikutega telefoni teel vestlemist, uuesti kontoris käimist ning uuesti tehnikutega telefoni teel vestlemist, olukorra uuesti ja uuesti selgitamist, läksin täna kontorisse lepingut lõpetama. Hetke pärast oli teenindajal teisel pool toru keegi asjapulk, kes palus mult telefoninumbrit ning tegi kogu selle jama, mida me tehnikute abiga nädalaga ära teha ei suutnud telefoni teel korda ehk siis seadistas meie liini nii, et seda kasutada saaksime. Koju jõudes oli meil internet :)

Internet on siin muidugi jube kallis, nagu on ka helistamine. Nelja peale tuleb meie igakuine arve ca 100 EUR. Kui see õnnestunud ei oleks siis oleksime pidanud võtma 3G pulgad (pulk ise 50 EUR ning igakuine laadimine 40 EUR, mis annab 2,5 GB). Õnneks saime aga viimasel minutil odavama variandi tööle. Telefoni laadisin raha juba teist korda peale ehk siis 11 EUR kahe nädalaga, mis Eestis oleks minu kuuarve.

Vaheduseks oli täna päris kuum ilm. See ilm on siin ikka jube vahelduv. Ükspäev käime T-särgiga, teisel päeval tuleb selga panna fliis, jope selle peale ning ikka värised. Ja kui Eestis oleme harjunud, et vähemalt tuppa jõudes saad pealisriided ära võtta, siis siin tahaks neid lausa juurde panna, sest jube niiske ja külm on. Esimesel nädalal olid kuumaveepudelid (need, mis saab magama minnes teki alla kaasa võtta saab, Eestis nii tuntud ei ole, kuid nt Inglismaal kasutatakse aktiivselt) väga asjakohane teema ning minev kaup ;)

Illustreerivad elemendid kah:



Esimene on tehtud ühel hommikul, kui ootasime bussi, mis viiks meid Bastille'i festivalile Frnschhoek'i (ning mis jäi 45 min hiljaks) ning teine Beach Road'i promenaadil, meie majast ca 300 m kaugusel.

Aga kuna postituse pealkiri on kool, siis räägin ka koolist natuke.

Koolis on ka väga külm, sest konditsioneer töötab täiel võimsusel :) tunnis istun kampsuni ja jopega ning välja minnes võtan mõlemad pealt ära.

Kool on kestnud natuke üle nädala. Meil on paralleelselt kaks kursust: Business in Society ja Operations and Information Management, mis mõlemad on päris mahukad ained (üks 6 ja teine 10 EAP). See tähendab, et tööd on vaja väga palju teha. Igaks loenguks peab hunnikutes artikleid ning õpikute peatükke lugema ning seda kontrollitakse veebitestidega, mis tuleb enne igat tundi teha. Ühesõnaga, õppimist on praegu päris palju juba olnud. Lisaks hakkavad varsti tulema ka grupitööd, mis nõuavad veel rohkem pühendumist, kuna mängu tulevad ühise aja leidmise probleemid. Järgmisel nädalal on meil 2 suuremat testi, milleks peame päris mitu päeva valmistuma. Nii, et kui Eestis naudite praegu suvepuhkust ning rannailma, siis siin on põhitegevuseks õppimine. Tunnid algavad kl 8 või 10:45 ning lõppevad 13:10 ning vähemalt üks päev nädalas on vaba. See jätab võimaluse pärastlõunal kuhugi minemiseks või sportimiseks. Siiani oleme pigem tegelenud viimasega.

Lisaks oleme pidanud tegelema õpikuprobleemidega. USB-sse kandideerides oli õppemaksu ja muude tasude juures punkt, et õpikud ostavad kõik üliõpilased ise. Kuna Eestis on ka kohustuslikud õpikud pigem soovituslik punkt, siis ma sellele sel hetkel väga palju tähelepanu ei pööranud (nagu ka kõik teised 21 vahetusüliõpilast), kuid siin selgus, et meil on neid õpikuid ikkagi reaalselt vaja, sest kogu materjal ongi seal. Olgu siis öeldud, et üks õpik maksab ca 50 EUR ning kummagi loengu jaoks on vaja 2 õpikut. Otsustasime neid mitte osta. Osadest õpikutest saame materjale kopeerides kätte, ühe leidsime e-raamatuna netist ning ühe skännnisime sisse.

Ained ise on päris põnevad, õppejõud asjalikud ning klass aktiivne ning tore. Õpime koos kohalike tudengitega, keda on 18 (vahetusüliõpilasi üle 20) ning meid võeti kohalike poolt väga meeldivalt vastu. Väga palju on diskussioone ning case study'sid. Õppemeetod on täitsa asjalik. Aga selleks peab muidugi väga palju iseseisvat tööd tegema ning tunniks eelnevalt valmistuma.

Lisaks eelpool mainitud kahele ainele võtan siin 3 valikainet: Competitive Intelligence, Portfolio Management ning Business in Emerging and Frontier Markets. Valikainete süsteem on siin veider, kuna kõik kolm on mahutatud ühele nädalale novembri keskel. Kuid mis siin ikka viriseda, sest kuna 2 esimest ainet lõppevad septembri lõpus, siis jätab see meile ligi 40 vaba päeva (JEP!!). Seetõttu me väga muserdunud nende vihmaste ja külmade ilmade tõttu või selle tohutu õppimise all polegi, sest nii kui ilmad väga meeldivaks hakkavad minema, algab meil puhkus :)

Monday 23 July 2012

Teaser Marjule ;)


Auto, Stellenbosch ja internetiprobleemid

Oleme nüüd korteris neljakesi, meiega liitus prantslane Charlotte. Kuna jagame Charlotte’iga tuba, siis on mu üür peaaegu sama, mis Eestis, ainult et Tallinnas oli mul korter kesklinnas, siin saan sama raha eest voodi kaheses toas. Aga korter on mõnus ning ookeanivaade on ka täitsa olemas.


Pärast majutuse leidmist liikusid enamus meie grupi vestlused majutuse otsimisest ja lahtipakkimisest edasi autode juurde. Auto on siin vajalik, kuna elame Cape Town’is, kool on aga 30 km kaugusel, äärelinnas Bellville’is. Seega, me rentisime omale auto. 3 300 randi (~330 EUR) eest kuus saime omale üliarmsa punase VW-i.



Lõuna-Aafrika Vabariigis on liiklus vasakpoolne. Seega harjumine võttis natuke aega, kuid Bryan sai kojusõitmisega päris hästi hakkama. Järgmisel päeval saksa tüdrukute autos sõites (juhiks oli seekord Isabel) muidugi taipasin, et Bryan sai väga hästi hakkama, sest vasakpoolne liiklus ei olnud ainus, mis harjumist nõudis. Auto on meil suht vana ning käikude sisse saamine on suht raske ja ka roolikeeramine ei ole just kõige lihtsam. Aga vaatamata sellele oleme kõik oma autoga väga rahul. Nimetasime on uue lemmiku Juan’iks (meile auto andnud mehe järgi, kes meie pisikese taevani kiitis ning teise samasuguse, mis saksa tüdrukutele läks, maha tegi :D).

Väga palju me veel ringi sõitnud ümbruskonnas ei ole. Praktiliste asjadega tegelemine võtab endiselt veel enamuse ajast, kuid paaris kohas oleme siiski käinud. Ülikooli poolt oli meile organiseeritud väljasõit Stellenbosch’i ja selle ümbrusesse. Stellenboschis asubki see ülikool, mille vahetusüliõplased oleme, kuid Business School asub eraldi campus’es, Bellville’is. See, et meie kool Kaplinnale nii lähedal on, on tore, sest elamine Kaplinnas on kindlasti ägedam kui elamine Stelleboschis, kuid ka see vaikne väike tudengilinnake jättis kogu grupile väga erakordse mulje.

Usun, et Stellenbosch’i ülikoolist ei ole keegi väga midagi kuulnud. Ka mina ei olnud. Enne Aafrikasse tulemist küsiti mult lausa, et kas Aafrikas on ka mingid ülikoolid. Tõepoolest on, ja väga hea ülikool on, nagu eeltöö ja esimeste päevade jooksul olen avastanud. Ärierialadest soovitatakse MBA programmi ning ka Development Finance programmi.

Kaplinn on ümbritsetud viinamarjaväljade ja veinitööstusega. Piirkondadest mainiksin Paarl’i, Stellenbosch’i ja Franschhoek’i, millest kahe viimasega oleme juba põgusalt tutvunud. Siit tulevad väga suurepärased veinid, mis on maailmas vaikselt tuntust kasvatamas. Käisime meiegi paaris veinikojas „veinitestimisel“. Olid tõesti head :P




Lõuna-Aafrikas (täpsemalt Stellenbosch’i ülikoolis) on aretatud viinamarjasort Pinotage (segu pinot noir’ist ja cinsaut’ist), millest saab väga mahlast ja tumepunast veini. Veinisõpradega (huvilistega) koos elades olen ka ise rohkem punast veini maitsma ja nautima hakanud. Eks paistab kas midagi ka taipama hakkama nendest :)

Kuigi kool on juba alanud, tegeleme ikka veel oma interneti probleemiga. Interneti saamine tundub siin olevat eriti keeruline protsess. Mitte, et ma väga imestunud oleksin, sest isegi tavalise SIM kaardi ostmiseks oli vaja ette näidata pass ning aadress, kus elame (selleks kõlbas hostelist saadud kinnitus, et ööbime seal). Igatahes pärast kahte nädalat sissekolimist ei ole meil endiselt internetti ning seetõttu ka hooletu blogipidamine. Tegelikult tahaks lihtsalt ühte tehnikut, kes tuleks kohale vajutaks paari nuppu (või lihtsalt teeks arvutile restarti nagu see tihti toimib) ning voilaa! internet olekski olemas. Sellist meest neil siin muidugi ei ole (mis sest, et supermarketis on eraldi töötajad, kes kaaluvad puuvilju, juurvilju või pakivad kaupu). Aga kvalifitseeritud tööjõuprobleemidest hiljem...


Kuna olen blogi kirjutanud word'i ning sain alles nüüd mahti selle üles riputada, siis on info muidugi juba veidi vananenud, but stay tuned!

Wednesday 11 July 2012

Esimesed päevad Kaplinnas

Olen nüüd Kaplinnas olnud 5 päeva. Saabumine läks probleemideta. Hostelis ootasid mind juba ees osad kursakaaslased, kellega me esimesed päevad hosteli köögis internetis omale uut kodu otsides veetsime.


Üürikorterid on siin päris kallid ja kortereid on turul vähe. Kuna eelistasime Sea Point’i või Green Point’i linnaosa, mis on turvalisemad võrreldes kesklinna ja teiste linnaosadega, siis seadis ka see valikutele piirangud. Esimest korterit läksin vaatama teisel päeval. Korteris oli 3 tuba, 2 vannituba, 2 väikest rõdu, suur elutuba koos köögiga ning see nägi väga kena välja. Hind R12 000 (ca EUR 1 200). Lubasime maaklerile, et vaatame veel ringi ning võtame paari päeva jooksul ühendust, kuid kuna tagasi hostelisse jõudes kuulsime, kui kehvasti teistel esimeste korterite külastamine oli läinud, siis otsustasime juba samal õhtul selle ära võtta. Esmaspäeval kolisime korterisse sisse.

Oma uut kodu jagan prantslase Bryan’i ja soomlase Kaisaga. Ööd on siin külmad, kuna majades kütet ei ole. Jagame hetkel kolme peale ühte radiaatorit, kuid niiskuse tõttu tuleb aknaid lahti hoida (vannitoa aken on lahti 24h). Õnneks on praegu juuli ehk talve kõige külmem kuu ja edasi läheb ainult soojemaks. Ja kuigi esimestel päevadel saime päris palju vihma, siis on siin ka päikesepaistet olnud. Korteri asukoht on ideaalne, ca 200 meetrit ookeanist (Atlandi :)) ning laine kõrgust näeb juba meie akendest. Maja sisehoovis on väga vahva aed. Olen alati tahtnud elada Beverly Hills 90210 moodi majas ja nüüd sai see ka teoks.



Teisipäeval käisid meil esimesed külalised.



Kahjuks suutsime soolaleiva õhtul piisavalt palju lärmi teha, et saime naabrilt pragada.

Hinnad on võrreldavad Eestiga. Toiduhinnad on enam-vähem samad, riided veidi odavamad. Õhtul väljas söömas käies on läinud kuni 10 eurot. Veinipudeli saime poest 4 euroga, õlu on 80 senti, kangem kraam üle 10 euro. Kursavendadelt kuulsin, et jõusaali kuukaart on 60 EUR. Takso miinimumtariif on 2 EUR ja sellega saab Sea Point'ist Waterfront'ini, sõit kesklinna on ca 7 EUR. Minibussid sõidavad ka, kuid siiani ei ole julgenud selle peale minna, kuna need on täis musti mehi, pead akendest väljas ja kutsuvad sind sõitma. Sõna "Ei!" nad loomulikult ei mõista. Aga plaanime kambaga ka minibussi sõidu ette võtta ;)

Homme algab kool...

Friday 6 July 2012

See esimene!

Hello world!

Lubasin avaldada oma blogi siis, kui tekib esimene postitus. Sõnad loeti peal, et ma ikka siis blogi peaksin ka ja et kirjutised oleksid sisukad, samas mitte kuivad, nii et lugeda ka viitsiks. Igatahes, eks ma siis püüan parima anda. Aga tekitaks nüüd veidi Vow! efekti postitades esimese juba enne sihtpunkti jõudmist ;)

Saabusin Istanbuli, istun lennujaama (vist) ainsas internetilevialas ning joon oma elu kallimat - 6 eurost - vett. Cape Town'i check-in on tehtud ning kui ma nüüd just magama siin ei jää, siis võiks öelda küll, et läbi kõikide katsumuste olen end ikkagi suutnud poolele teele Cape Town'i vedada ning vean ka lõpuni välja.

Homme saabub lennujaama vastu Bacpacker Bus, mis viib mind Sunflower Stop Hostelisse. Reisiks valmistudes avastasin, et backpacking on LAV-is päris populaarne, hostelite valik on suur ning need on ka väga soodsad (minu voodi maksab ZAR 95 ~ EUR 9.5, 8-bed mixeris). Lisaks airport transfer'ile sõidab LAV-is ringi ka Backpackers hop on hop off bus, millega võid peaaegu tervele riigile ringi peale teha, avastades erinevaid linnu ning teha seda koos väga lõbusa ning suhteliselt turvalise seltskonnaga. Aga sellet rohkem siis, kui olen reaalse kogemuse saanud.

Facebook kubiseb juba Kaplinna jõudnud kursusekaaslaste sõnumitest: otsitakse maju, rendiautosid, kirutakse vihma ja külma (Kaplinnas parasjagu talv, 12C), jagatakse kohalikke telefoninumbreid. Can't wait to be part of it!

Kuna blogi on Kaplinnast, siis ma siinkohal Istanbuli kirevast seltskonnast kirjutama ei hakka, seega muud hetkel nagu polekski. Aga maailm on ikka kirju, samas nii imeline :) Loodetavasti on järgmise postituse ajaks mul üles panna ka pildid oma uuest kodust või sõiduvahendistki.


Lühiülevaate minu kahe viimase kuu tegemistest annab järgmine:

Õppetunnid:
* Eesti ei ole valmis selleks, et kuskil võib kool alata ka juulis: minu stipendiumi kinnitus saabus juuni keskpaigaks, uue õppeaasta stipileping tehti palumise ja vingumise peale valmis ja vaadati juristide poolt üle juuni lõpuks. Selleks ajaks olid lennupiletid aga väga kalliks läinud ning stipendium neid enam ära ei kata. Rääkimata muust organiseerimisest, mis selle taga ootab.

* Kui viisataotluse esitamine jääb väga viimasele minutile, siis tasub kohale minna, ka siis kui saatkond asub teises riigis. Isiklik pöördumine mõjub ning kohapeal võivad olla hoopis toredamad ning abivalmimad inimesed, kui see kuri sekretäritädi telefonis.

* Vaatamata foorumites toodud soovitustele, lisasin karistusregistri väljavõttele täiesti tavalise tõlkebüroo pitsatiga ingliskeelse tõlke ning vähemalt Lõuna-Aafrika saatkond seda ka aktsepteeris. Hoidsin notari tasu mittemaksmisega kokku päris suure summa.

* Lennukipiletit ära kunagi osta kellegi teise krediitkaardiga, isegi kui on nii nii hea pakkumine ning enda omaga mingil põhjusel seda sel hetkel teha ei saa. Loomulikult oli mul väga hea meel, et Märt mind seetõttu Helsingi lennujaamani pidi ära saatma (et Turkish Airlines'i piletipunktis oma nägu, pass ja krediitkaart ette näidata), aga kas seda trippi nüüd vaja oli?!

* Veendu, et su krediitkaart kehtiks reisi lõpuni, vajadusel telli varakult uus :)

* Vaktsineerimine võta ette värske ja puhanuna, kui ei taha õhtut EMO-s veeta.

* Pangatöötajad (mitte kõik) ei tea õppelaenust mitte midagi, ei tea ka internetipangast ja selle võimalustest. Aga internetipangas on võimalik kõik taotlused ära teha ja saab teha ka ette ära (juba juunis), ei pea ootama augistini.

* Arvesta piisavalt aega pakkimisteks, sõpradega kohtumisteks ja muudeks asjaajamisteks ning ootamatusteks.

* Paki kõik asjad õhtul valmis ning ära jäta midagi hommikuks, sest võib juhtuda, et hommikul sa äratuskella ei kuule ning ärkad hoopis ema kõne peale, kes sind enda arust juba sadamas ära saatmas on.